Hva er kaldrøyking

Hva er kaldrøyking

Kaldrøyking er en eldgammel konserveringsmetode, fra tiden før fryseren ble opfunnet. Den skiller seg fra varmrøyking ved at røykingen foregår ved temperaturer på under 25 grader. Varmrøyking er en felles betegnelse hvor temperaturene ligger fra 60 grader og oppover i ovnen, samtidig med at det tilføres røyk. Her er produktet spiselig med det samme det tas ut av røykovnen. Det er det kaldrøkte produktet også, men den store kulinarisk oplevelse ved et kaldrøkt produkt krever modningstid.

Ved kaldrøyking dannes en beskyttende lag af røyk på og i råvaren. Da råvarene ikke blir varmepåvirket, vil strukturen ikke forandre seg (blir ikke møre av varme).

Når du skal kaldrøyke, salter du alltid råvarene først med en salt/sukkerblanding for å trekke væske ut av produktet.

Heretter tørkes de slik at de kan absorbere røyken fra dine Smokepins.

Når de har fått riktig mengde røyk, må det modnes.

Uttrekk av væske fra råvarene (salting og tørking) sammen med røyken gir etterhvert de færdige produkter enn veldig lang holdbarhetstid og gjør dem spiselige, som man kjenner det fra kaldrøkt laks og annen røkt spekemat . Den lange holdbarhetstiden skyldes at bakterier og mikroorganismer har veldig vanskelige levevilkår i et saltet miljø uten væske. I tillegg er de ikke er gode venner med røyksyre.

Tiden de forskjellige råvarene skal saltes, tørkes, røykes og modnes avhenger av typen av råvare og samtidig av personlige preferanser (hvor mye salt, røyk og fasthet i produktet liker jeg) Vi har laget en brosjyre, som kan sees her med våre anbefalinger for kaldrøyking av de vanligste produktene som fisk, fjærfe, bacon, kjøtt og ost.

Du kan også enkelt bruke kaldrøyking til grønnsaker.

Kaldrøyking er en fin måte å skape større smaksopplevelser og mye mer munnfølelse i matopplevelsen.
I tillegg tilføres maten 14 påviste antioksidanter som er sunnhetsfremmende, da de har samme effekt på kroppen som e-vitamin. Vær oppmerksom på at dette gjelder bare røyk fra glød. Røyk fra åpen flamme er direkte helseskadeligt, men det problem opplever du ikke med Smokepins.

Du kan se en video her hvis du fortsatt er i tvil om hvordan du gjør

Finn mye mer inspirasjon på www.smokepins.no/inspirasjon/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *