Kaldrøyking er en eldgammel metode som øker holdbarheten til et produkt . Kaldrøykingprosessen gir produktet en fasthet og tilfører den klassiske røyksmaken. Denne oppskriften kan brukes på alle typer kjøtt.
Vær oppmerksom på at denne oppskriften gjelder for bryst. Husk at du lage kaldrøkt fjærfe, kaldrøkt laks m.m samtidig.
Slik gjør du det:
- Start med å fjerne store sener og evt. skinn.
- Legg brystetfiletene i et fat og fordel 80g salt og 20g sukker på brystfiletene og snu det i blandingen noen ganger. Mengden passer til 1 kg. Du kan bruke både vanlig bordsalt eller salt
tilsatt nitritt (nitrittsalt). Nitrittsalt bevarer noe av den opprinnelige fargen på kjøttet.
Alle typer sukker kan brukes. Valget av sukkertype avhenger av ønsket om smak. - Sett kjøttet til saltning i 6 timer i kjøleskapet.
Etter salting skylles overflødig salt og sukker av. Etterpå tørkes kjøttet av med et ren håndkle eller kjøkkenrull - Nå skal kjøttet få tørke godt før røyking. La det tørke på et kjølig sted, gjerne på
kjøl i minimum 24 timer. Kjøttet skal føles tørt når du kjenner på det. Produktet tar bedre opp
røyk, desto tørrere er det. - Når kjøttet er tørt, er det klart for røyking. Heng det opp med kroker eller i kjøttsnor i røykehuset
(eventuelt Smokepins røykstativ) . Tenn på en Smokepin og sett den i bunnen av røykehuset dit på et ildfast underlag. Det er viktig med en minimumsavstand på 15 cm til kjøttet.
Hvis kjøttet ligger til røyking på en rist, må det ikke ligge rett over den glødende smokepin. - Når den første Smokepin er brent ned, erstattes den med en ny. Kaldrøyk kjøttet i ca. 6-8 timer avhengig av størrelse.
- Når kjøttet er ferdig røkt, skal det henge/ligge og modnes i minimum 24 timer, hvor røyken fordeler seg i produktet. Jo lenger modningstid, desto mere smak (men vær forsiktig, det kan bli veldig salt etterhvert)
- Du har nå kaldrøkt fjærfe som er klart til bruk. Skjær det opp i tynne skiver og bruk som pålegg, snack, tapas eller annet. Finn mer inspirasjon til bruk av kaldrøkt fjærfe på: smokepins.no/category/oppskrifter/
Tips 1: Soya kan tilsettes som en del av saltprosessen, det fungerer spesielt veldig bra med andebryst.
Tips 2 : Bruk evt. et par spiseskjeer med konjakk eller whiskey sammen med salt og sukker i marineringsprossessen
Du kan også kaldrøyke skinnet fra produktene dine, det gir god smak når du sprøsteker det i ovneni på 200 grader i cå 15 min. Det blir en veldig intens snack, som sikkert vil imponere ved middagsbordet.