Kaldrøkt indrefilet – Slik kaldrøyker du indrefilet med Smokepins

Kaldrøkt indrefilet – Slik kaldrøyker du indrefilet med Smokepins

Kaldrøkt indrefilet er glimrende spekemat. Denne oppskriften kan også brukes andre kjøttprodukter.

Kaldrøyking kan i begynnelsen virke som en lang og vanskelig prosess, men når du først får en forståelse for prosessene er det ganske enkelt.

Hver enkelt prosess tar ikke veldig lang tid, men det skal litt planlegging og tålmodighet til. Vi garanterer at det er ventetiden verdt.

Slik gjør du:

 1. Skjær bort evt. sener på indrefileten.
 2. Legg indrefileten i et fat og strø salt og sukker på indrefileten. Ca 80 gr salt og 30 gr sukker . Denne mengden passer en indrefilet på ca. 500 g – 1 kg.
  Du kan bruke både vanlig bordsalt eller salt tilsatt nitritt (nitrittsalt). Når du bruker salt tilsatt nitritt, beholder indrefileten den opprinnelige fargen på kjøttet.Alle typer sukker kan i prinsippet brukes. Valget av sukkertype avhenger av ønsket om smak.
 3. Når salt og sukker er fordelt, gni det grundig inn i indrefileten.
 4. TIPS: Du kan sette ekstra smak på indrefileten ved å tilsette litt konjakk. Bruk noen spiseskjeer og fordel det sammen med salt og sukker.
 5. Indrefileten settes nå til salting et kjøligt sted i 6 timer.
 6. Etter salting, skyll av overflødig salt og sukker og tørk indrefileten godt med kjøkkenrull eller rent håndkle.
 7. Nå skal indrefileten lufttørkes godt før røyking. La det tørke på et kjølig sted i minimum 24 timer. Produktet absorberer røyk bedre jo tørrere den er.
 8. Når indrefileten er tørr, er den klar for røyking. Heng eller legg indrefileten i røykbeholderen din og tenn en Smokepin. Plasser denne på standeren i bunnen på en ildfast overflate. Det er viktig med en minimumsavstand på 15 cm til indrefileten. Når den første Smokepins er brent ned, erstattes den med en ny.
 9. Kaldrøyk indrefileten i 6-8 timer avhengig av størrelse.
 10. Når indrefileten er ferdig røkt, skal den modne i minimum 48 timer, slik at røyken fordeles i produktet og kjøttet får tid til å bli mørt.
 11. Produktet er nå klart til bruk. Finn mer inspirasjon til bruk av indrefileten på: https://smokepins.dk/category/opskrifter/

Med ovennevnte oppskrift er indrefileten tørrsaltet. Mange velger også å salte med saltlake.

Det tar lengre tid, men oftest oppnås et mer ensartet resultat. Saltlake har videre fordelen at man kan legge til krydder i laget. Hvis du tilsetter krydder i saltlaken, husk å koke den først, slik at eventuelle urenheter i krydderne desinfiseres.

Oppskriften ovenfor er en guide for å komme i gang, men prøv å eksperimentere med det. F.eks mindre eller mer salt og sukker, whisky i stedet for cognac osv. Da finner du garantert din egen perfekte oppskrift på kaldrøkt indrefilet

Du finner Smokepins til røyking her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *