Julen er rett rundt hjørnet, og høsten er en av de beste tidene for kaldrøyke , før frosten kommer. Det gjør det enkelt å ha mange produkter til å henge og tørke og modnes ute på grund av de lave temperaturer.
Ingredienser:
- 1 kg ribbe
- 20 hele nellik
- 100g salt evt. nitritt salt
- 20g lønnesirup, alternativt mørk sirup kan brukes
Fremgangsmåte:
- Ha litt av saltet i bunnen av en tallerken som er stor nok til at ribba kan ligge i.
- Ribba legges på toppen og sirupen fordeles på «svorsiden» – masser den godt inn i ribba.
- Tilsett deretter saltet og sørg for at ribba er godt saltet på alle sider.
- Stikk de små nellikene godt ned i svoren
- Sett ribba i kjøleskapet og la den salte i 20 timer.
- Skyll av overflødig salt og tørk steken godt med tørkepapir eller rent kjøkkenhåndkle.
- Heng den deretter til tørking i 2 dager. Eventuelt kan du la den stå i en tørr ren form i kjøleskapet og snu den underveis 😉
- Når steken er pent tørr er den klar for røyking. Den skal røykes i ca. 10-12 timer.
- Når steken er ferdig røkt, trenger den bare å modnes. Helst 10-12 dager. Jo lengre modningstid, jo jevnere og deiligere smak. Så det er greit å begynne allerede i slutten av november/begynnelsen av desember, så julebaconet er klar til jul.