Kaldrøyking av bacon med Smokepins®

Kaldrøyking av bacon med Smokepins

Fakta

  • Forberedelsestid: 10 min.
  • Tid i salt/sukker: ca. 20 timer.
  • Røyketid: 10-12 timer.
  • Modningstid etter røyking: 10-14 dager.

Du trenger:

  • 1 kg ribbe. (Denne oppskriften er basert på en tynnribbe, men du kan lage så mange du har plass til.)
  • 100 g salt og 30 g sukker per kg. Bruk gjerne brunt sukker. Hvis du bruker nitrittsalt, får kjøttet en delikat farge. Hvis du bruker vanlig salt, blir sluttproduktet mer gråaktig.
  • Ca. 7-8 Smokepins

Fremgangsmåte:

Dekk tynnribbe med salt/sukker og la den stå i kjøleskapet i ca. 20 timer.

Ta ut ribben og skyll av overflødig saltblanding. Tørk godt med et tørkepapir, kjøkkenhåndkle eller lignende og sett ribben tilbake til tørk i kjøleskapet i ca. 2 dager.

VIKTIG: Kjøttet må ha en fingertørr overflate for å være klart til røyking.

Legg ribben i røykbeholderen og begynn å røyke. Bruk 1 Smokepin om gangen. Skift røykepinnen når det ikke er mer røyk i beholderen.

HUSK: Det må være veldig lite trekk når du røyker, så røyken komprimeres og røykepinnene dine brenner i lengre tid.

Etter røyking med ca. 7-8 Smokepins, skal produktet modnes. Finn et kjølig sted med utlufting og heng ribben opp. Fluer må ikke få adgang til kjøttet. (Tips: Selv bruker jeg myggnett rundt kjøttet.)

La ribben henge i 10-14 dager.

Skjær tynne skiver og stek dem på vanlig vis. Vær oppmerksom på at jo mer sukker du hadde i saltblandingen, desto svakere varme skal baconet stekes på, ellers kan sukkeret brenne seg.

For å kontrollere kvaliteten på produktet ditt, foreslår vi at du kjøper vanlig industribacon og og gjør en sammenligning. Bruk gjerne 2 stekepanner. Først sammenligner du det som ligger igjen etter steking, så smaker du på de to variantene. Hva synes du? Første gang vi gjorde dette satt vi igjen med en ganske tydelig følelse. I stedet for å beskrive den, synes vi det skal oppleves.

Kaldrøyking av bacon med Smokepins

Verdt å vite

Jo lenger det kaldrøkte bacon henger for å modnes, desto mer intens blir smaken. Du kan regne med at 5 kg tynnribbe blir til ca. 4 kg bacon. Hvis du tar frem kalkulatoren, vil du raskt se at kaldrøyking med Smokepins gir deg skikkelig kvalitetsbacon for lite penger. Følg med på utsalget av tynnribbe etter jul. Men kom tidlig; du vil ikke være den eneste kaldrøykeren som er ute etter et ribbe-kupp.

Du kan også fryse ned ribben og ta den opp senere for å lage ditt eget kvalitetsbacon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *