Kaldrøyking av fisk med Smokepins®

Kaldrøyking av fisk med Smokepins

Fakta

 • Forberedelsestid: 10 min.
 • Saltingstid: 4-6 timer.
 • Tørketid: Minimum 1 dag.
 • Røyketid: Ca. 5-7 timer.
 • Modningstid etter røyking: 1-2 dager.

Kaldrøyking av fisk Smokepins

Du trenger:

 • 1 laksefilet
 • 10 g sukker og 70 g salt per kg
 • Ca. 3-4 Smokepins (bruk flere Smokepins hvis du vil ha en mer intens røyksmak.)
 • Vi anbefaler at du kaldrøyker flere fileter samtidig, ettersom antall røykepinner er det samme uansett antall varer i røykbeholderen.
 • Du kan enkelt kaldrøyke kjøtt og fisk samtidig. Oppskriften fungerer på alle typer fisk.

Metode:

Dekk fisken med salt/sukker og oppbevar den på et kjølig sted i 4-6 timer (avhengig av størrelse og hvor salt du vil ha sluttproduktet).

Skyll av overflødig salt/sukker og tørk av overflaten med et papirhåndkle, rent kjøkkenhåndkle eller lignende. PS: Ikke bruk avispapir, det avgir trykksverte.

Sett fisken til tørk i kjøleskapet i minst 1 dag. VIKTIG: Fisken må ha en fingertørr overflate for å være klar til røyking. Jo tørrere fisken er, desto mer røyk absorberes.

Sett/heng fisken i røykbeholderen og begynn å røyke. Bruk 1 Smokepin om gangen. Bytt ut røykepinnen når det ikke er mer røyk i røykbeholderen. HUSK: Det må være veldig lite trekk når du røyker. Dette konsentrerer røyken og røykepinnene dine brenner lenger. Etter røyking med ca. 3-5 Smokepins, henger du fisken til modning. Finn et kjølig sted med utluftning (f.eks en garasje, tørr kjeller el.lign.) der det er greit at det lukter litt røyk.

La fisken henge i 1-2 dager. Fisken er ferdig når den har blitt litt stiv.

Kaldrøkt laks med smokepins

Verdt å vite

Når du kaldrøyker fisken din med Smokepins forlenger du fiskens holdbarhet og du får en smaksopplevelse uten like! Dette kan gjøres hvor som helst. Metoden bygger på å holde mest mulig røyk inne i røykeovnen så du sjenerer ikke naboer eller andre når du bruker Smokepins. På lengre fjellturer har jeg har brukt Smokepins til å konservere fisken i felt. Dermed har jeg kunnet utnytte dager med mye fisk betydelig bedre. Smokepins og en pose har gjort jobben, og i tillegg har jeg fått mer fisk med hjem enn jeg ellers ville hatt mulighet til.

Husk: La ikke fisken ligge i en tett, lukket pose over lenger tid etter røyking! Det vil gjøre den «våt» igjen av kondensert væske som legger seg på fiskens overflate og skaper grobunn for bakterier.

 

 

6 thoughts on “Kaldrøyking av fisk med Smokepins®

  • coburywp says:

   Hei Kaare. Hvis det er gode fiskemuligheter på Hytta, så prøv med fisk på melleom 1/2 og 1 kg. Det er litt jobb, men garanterer at du ikke kan få tak i noe i samme kvalitet i butikker. VH Ole

 1. Bjørn Erik UThus says:

  Hvordan påvirkes smaken av de ulike tresortene man bruker til røyking? F.eks Bøk, Kirsebær, hickory, eik osv.
  Når jeg varmrøyker bruker jeg en blanding av einer og bøk.

  • coburywp says:

   Hei Bjørn Erik.
   Dette er et veldig vanskelig spørgsmål, som det er delte meninger om. I produksjonsprosessen er vi aldrig i tvil om hvilken tresort vi producerer , da lugten av tresortene er veldig forskjellige. Hvor mye af denne som setter seg i varene når det røykes, er et helt annet spørgsmål.
   Du kan ofte lugte hvad noe er røkt på (einer og Eik er lett gjenkjennelig), men etter modning blir det vanskeligere. En einerøkt laks smaker jo ikke så mye av gin. Da jeg ikke selv kan smake hvilken tresort noe er røkt på, vil det være litt uærligt å bare overta hvad andre «flissælgere» har skrevet på sine sider om smaksegenskaper ved de forskjellige tresorter. Her finner du også mange informasjoner som er helt i motstrid med hverandre.
   Hvis du googler emnet, så vær veldig oppmerksom på hvor informasjonen kommer fra, og om de som sender ut informasjonen har en økonomisk interesse i å fortelle at f.eks kirsebær er god til kylling og Or er god til fisk o.s.v. Jeg vet at noen selger Or ved å påstå at «Or inneholder naturlig nitritt og gir derfor en mørkere farge på varen»….dette er rett og slett ikke sandt.

   Det som setter seg og gir smak er røyksyren som sammen med salt er ganske kraftige smakstilsetninger. Jeg mener at selve tresorten har mindre betydning, men dette er det som sagt mange som er uenige med meg i. Folk har siden urtiden røkt på den tresorten som har vært enklest å få tak på. Eik i England , Hickory i Usa, Bøk i Danmark, Bjørk på nordkalotten Oliventrær i Hellas o.s.v. På Island har de ingen trær, så en tradisjonell Islandsk kaldrøyking foregår på avbrenning af tørkede saueekskrementer blandet med halm. På Grønland røykes på lyng og her er kreklinglyng et «must» for at de mener det skal bli bra. Grønlenderne har samme forhold til Kreklinglyng som mange nordmenn har til einer. Vi prøver å tilby så mange muligheter vi kan, og la kundene få gjøre opp sin egen mening hvis de vil teste . Men det er ingen tvil om at det er bjørk og kirsebær som lugter desidert best når vi produserer Smokepins.
   vh Ole

 2. Jan Egil Vestbø says:

  Hei
  Kan jeg dele opp røykingen i flere omganger eller bør en ta hele røykingen i ett

  • coburywp says:

   Hei Jan Egil
   Det er helt fint å dele røykingen opp i flere perioder. Ofte er det bedre, da varene tar bedre til seg røyk når de har tørket litt ut mellom røykesesjonene.
   Vh Ole

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *