Kaldrøkt makrell er ikke noe som du vanligvis kan kjøpe i butikker. Hvis du finner røkt makrell, vil den vanligvis være varmrøkt. Makrell er en ganske fet fisk som blir veldig god når den kaldrøykes.
Ulempen er at de er ganske små, slik at det blir endel jobb med filetering. Til gjengjeld er det veldig mye makrell i havet, så den er ikke så vanskelig å få tak på. Du kan selvfølgelig kaldrøyke makrell i alle størrelser, men vær opmærksom på at de inneholder mye fett, når de nærmer seg kiloet.
Her er en Rask og enkel sunn makrellsalat med kaldrøkt makrell, som kan serveres på flatbrød, knekkebrød, surdeigsbrød eller lignende
Antall personer: 4
Tid: 15min
Ingredienser:
- 100g kaldrøkt makrell
- 2 grønne paprika
- 1 liten rødløk
- 15 blader basilikum
- Litt god olje
- God majones evt. hjemmelaget
- Sitronsaft
Fremgangsmåte:
- Kaldrøkt makrell og paprika kuttes i like små biter etter ønske.
- Finhakk rødløk og basilikum
- Makrell, paprika, rødløk blandes med litt olje.
- Smak til majonesen med litt sitronsaft
- Serveringsforslag: brød, sitronmajones, makrellsalat
Tips og triks
Hjemmelaget sitronmajones:
- 1 eggeplomme
- 1/2 ts sennep
- Litt salt
- 2 ts sitronsaft
- ½ dl olje
- 1/2 ts paprika
Pisk eggeplomme sammen med sennep, salt, sitronsaft og paprika. Tilsett deretter oljen forsiktig. Start med noen dråper og så en teskje inn til det begynner bli stivt. Nå kan du tilsette mer og mer olje.
Er du uheldig og majonesen skiller seg, start på nytt med en eggeplomme og bruk den utskilte massen på samme måte som oljen og tilsett nå massen mer forsiktig enn første gang.
Tips til kaldrøyking
Hvis du ikke har kladrøkt med Smokepins før, så se denne filmen som viser hvordan du gjør.
Utvalget av Smokepins og tilbehør finner du på denne siden
Husk at du kan kaldrøyke fisk, kjøtt, grønnsaker og ost samtidig uten problemer uten at du skal bruke ekstra Smokepins i røykeprosessen