Mine Smokepins brenner ikke ned…?

Mine Smokepins brenner ikke ned...?

På et tidspunkt vil du sansynligvis oppleve at smokepin går ut før den er helt nedbrent.

Det kan være ulike årsaker til at en smokepin slokner . Det finnes forskjellige løsninger for disse.

1. For lite luft

Røyken i beholderen kan bli for tett, og det kommer derfor ikke nok oksygen til den glødende smokepin og den derfor slokner.

Dette løses ved å la litt mer oksygen komme inn i bunnen av røykbeholderen og eventuelt la hullet i toppen av røykbeholderen bli litt større.

2. Hullet i smokepin er tettet til.

Hullet i smokepin kan bli blokkert og du mister «skorsteins-effekten» for den glødende smokepin. Det kan være aske, spon som forhindrer luft å komme opp gjennom røret

Dette løses ved å ta en saks, en skrutrekker eller annet tynt verktøy og fjerne aske/flis som kan ha satt seg fast i hullet, og evt. utvide hullet litt. Vær oppmerksom på at Smokepin skal stå slik at det er mulig for luft å komme inn i bunnen av pinnen og opp gjennom røret til gloa.

3. Ulike tresorter krever forskjellige mengder oksygen (luftsirkulasjon)

Tresorter som eik eller kirsebær skal generelt ha mer oksygen enn bøk for å gløde.

Sørg her for at det er en stabil glo på smokepin før du setter den inn i røykovnen ( la den brenne litt lenger og pust hardt flere ganger slik at gloa blir større) og følger trinnet. 1 og juster luftstrømmen.

4. Temperaturen ute er under 0 grader.

Røyken fryser i frostvær, og faller ned i bunnen av røykbeholderen. Dette hindrer sirkulasjon av luft og det er derfor ikke mulig å kaldrøyke med smokepins i frostvær 🙁

Løsningen er å vente til det blir varmere ute eller sette inn en varmekilde inn i røykbeholderen slik at temperaturen inne i røykbeholderen stiger. Du kan også flytte røykovnen inn i en garage eller bod hvor det er litt varmere, men sørg da for god ventilasjon.

Du lærer etterhver raskt å finne årsaken og løse problemet. Over tid vil du derfor oppleve færre av disse situasjonene, da du blir erfaren i å kontrollere oksygentilførsel til smokepin fra start. Utetemperatur, luftfuktighet , vind kan også påvirke hvor stort luftinntaket skal være, men dette har vi ikke tatt med i denne forklaringen.

Du finner en video her om emnet. Den er på dansk, men håper det går.

Lykke til!

1 thoughts on “Mine Smokepins brenner ikke ned…?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *