Nye forslag til din neste kaldrøyking

Kaldrøyking er en fin måte å tilberede fisk og kjøtt på, og i prinsippet kan denne prosessen brukes til det meste.

Dagligvarebutikker har mengder av varer som er utmerket for kaldrøyking.

Hvis du ikke får tak i noen av de eksklusive varene (f.eks rein, elg, rådyr, flyndre, gås osv.), anbefaler vi deg å prøve noen av produktene nedenfor, som burde være enkle å få tak i.

Torsk – Familiefavoritten

Kaldrøkt torsk er en familietradisjon i familien min. Siden det er min mors favoritt – og det var hun som lagde mat –var den en gjentagelse av dimensjoner i min oppvekst. Etter røyking og modning ble torsken kokt og servert med eggesmør, og det var sjelden man tok bare en porsjon.

Torsken er lett å få tak i, og absolutt noe for deg som vil ha en smakfull fisk uten mye fett. Det ferdige produktet kan enkelt kuttes i tynne skiver og brukes som pålegg.

Ytrefilet av svin, kamstek – Fettfattig bacon

For deg som vil ha mindre fett i baconet og samtidig mindre svinn ved steking, kan du lage bacon av grisens ytrefilet eller kamstek. Her er sluttproduktet engelsk bacon, som er standard bacon i hele Storbritannia. Oppskriften er nøyaktig den samme som når du bruker tynnribbe til å lage bacon.

Kalkun

Kalkunbryst er virkelig noe enhver kaldrøyker bør prøve! Det kan fås rimelig billig, i de fleste supermarkeder. Kalkunbryst veier ca. 1 kg, så prøv å å ta det med i neste røyke-økt. Det ferdige resultatet er et fettfattig kjøttpålegg med karakteristisk og god smak.

Indrefilet av svin

Hvis du ser inn i en kaldrøykingsovn i Danmark, vil du med stor sannsynlighet se indrefilet av svin der.  Det er et veldig godt påleggsprodukt, som har mange variasjonsmuligheter. Prøv å bruke 25% brunt sukker og 75% salt/nitritsalt i saltningsprosessen, det gir det lille ekstra.

Regnbueørret

Regnbueørreten er ofte like fet som oppdrettslaks. Den store forskjellen er at det meste av fettet i en regnbueørret sitter i buken og skjæres bort under filetering. Regnbueørreten gir dermed et sluttprodukt som har betydelig mindre fett enn oppdrettslaks.

5 thoughts on “Nye forslag til din neste kaldrøyking

 1. hans chr kruge says:

  Henriksen som du forteller om var på knivtreff på Eidsfoss i Vestfold for mange år siden, han hadde med seg disse røykrørene og jeg kjøpte en pose av ham, de ble bare liggende og ble ikke tatt fram før jeg oppdaget at du solgte tilsvarende, har prøvd begge og er godt fornøyd,

  • coburywp says:

   Hei Hans. Veldig artig informasjon. Det var litt krise her i Danmark blandt oss storforbrukere da han døde og ingen hadde overtatt produksjonen. Har siden fått å vite at han hadde veldig mange geniale oppfindelser, spesielt innenfor keramik (var kjent som «kjeramiksmeden»). Rygtet sier også at han var litt for «glad i en dram» til at han ville gjøre noe ut af disse. Tenker han stortrivdes i det små 🙂
   vh Ole

 2. Marit Langangen says:

  Nå har jeg røyka torsk.ørret og bacon . Resultatet ble fantastisk. Saken er at nå er jeg i gang med en ny ladning.Fantastisk godt

  • coburywp says:

   Hei

   Det går ca 4 stk på 6 timers røyking. Er litt forskjell på brenntid avhengig av vær, vind, luftfuktighet og treslag. Or brenner f.eks fortere enn Eik.
   Vh Ole

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *