– Historien om Smokepins –
Ole Gravrok
Jeg heter Ole Gravrok, er en nordmann bosatt i Danmark og lidenskapelig fluefisker. Hver sommer er jeg på turer i Nord-Norge i området Narvik/Harstad/Kiruna på jakt etter ørret.
I tillegg fisker jeg i Danmark både i elva, ved kysten og put and take. Med denne lidenskapen blir det fort flere fisk i fryseren enn jeg kan spise. Etterhvert begynte jeg også å bli lei av mine egne oppskrifter.
Utforsk Smokepins®

Kaldrøkt fisk er vanskelig å bli lei av
For noen år siden bestemte jeg meg derfor for å bygge en røykehus, og heller kaldrøyke fisken for smakens skyld.
Etter litt leting på nettet fant jeg en dansk oppfinner ved navn Henriksen. Han hevdet at man kunne røyke hvor som helst med røykesylindrene hans. Han påsto også at det bare tok 3-4 timer å kaldrøyke 4-5 kg fisk.
Jeg tenkte først at dette var tullprat. Fra min oppvekst i Nord-Norge visste jeg at kaldrøyking tok 24-36 timer med både langt kjølerør, utlufting, ovn til avbrenning av einer osv.Slik gjorde man det i alle fall i området der gården til farfaren min lå.
Jeg tenkte likevel at jeg måtte prøve før jeg begynte på mitt eget røykehus. Så fikk jeg heller ta sjansen på å bli sittende med skjegget i postkassa.
Se hele utvalget av SmokepinsEn bunnsolid metode
Jeg kjøpte 30 av røyksylindrene hans, og til min henrykkelse fungerte det hver gang. Ja, jeg mente til og med at disse røyksylindrene måtte være den største oppfinnelsen siden hjulet.
Sylindrene ble med på villmarksturer i Norge;nå kunne jeg kaldrøyke fisk mens jeg var på tur. Røyksylindre, plastsekk og salt var alt jeg trengte å ha med i sekken, og i løpet av de neste årene fikk jeg kaldrøkt 40-50 kg ørret og laks. Metoden var bunnsolid, uansett om jeg var på fjellet eller hjemme.
Slik fungerer Smokepins

Den hemmelige «oppskriften»
Da jeg ikke hadde flere sylindere, ringte jeg Henriksen for å bestille mer. Han fortalte meg at han hadde stoppet produksjonen, og la til: «men du kan lage dem selv». Han ga meg oppskriften og glad og fornøyd begynte jeg å følge veiledningen. Men det viste seg å ikke fungere i det hele tatt. Etter et par måneder ga jeg opp og ringte Henriksen for å be om hjelp med produksjonsprosessen. Dessverre hadde han dødd i mellomtiden, så jeg måtte tilbake til arbeidsbordet.
VeiledningNyutviklet Smokepins®
Til slutt fant jeg en måte jeg kunne produsere noe som som gjorde jobben. Utseendemessig lignet det mest abstrakt kunst, men fungerte til mitt behov.
Metoden ble utviklet over noen år, og nå er produktet Smokepins® på markedet. Alle kan dermed få den samme aha-opplevelsen som jeg fikk etter min første levering fra Henriksen.
Oppskrifter

Smokepins frem til nå
Smokepins ble første gang presentert på Foldvikmarkedet i Nord-Norge i 2017. Innpakning og design var ikke noe å skrive hjem om, men til min store overraskelse var juryen enige om at Smokepins® fikk prisen for beste produkt. Dette ga mersmak.
I 2018 meldte jeg meg derfor på «Løvens hule», et dansk TV-program der gründere presenterer oppfinnelser og idéer for kjente forretningsfolk. Målet er å få dem til å investere så gründeren kan ta idéen videre. Av 800 søkere blir 30-40 gründere valgt ut per sesong, så nåløyet er trangt.
Jeg var heldig – og kanskje litt flink også – og episoden jeg var med i ble vist i januar 2019.. Dessverre var det ingen som var villige til å investere, men nå eksploderte interessen. Telefonen ringte uten stans i 4 døgn. Flere enn 60 investorer, forhandlere og privatkunder meldte seg. Danmarks Radio opplevde også telefonstorm, og etter dialog med dem ble jeg invitert tilbake til programmet og det de kalte «Second chance». Heller ikke denne gangen ble det investering, men nå var produktet blitt ganske kjent i Danmark.
Senere har Smokepins vært i finale i innovasjonskonkurransen til Salling Group, Danmarks desidert største dagligvarekjede. Smokepins ble også vist i TV2-programmet «Go’ Morgen Danmark» og har etterhvert kommet ut til forhandlere i hele Danmark. Helt fra start var det meningen å lansere Smokepins® i mitt eget hjemland, men – som min kaptein fra befalsskolen i Fredrikstad sa – Ting Tar Tid. Og nå er tiden inne.
Siste nytt