Det er ikke bare kjøtt og fisk du kan kaldrøyke. Røkte grønnsaker, er etterhvert blitt ganske populært. Dette gir nye kulinariske muligheter for deg som liker å eksperimentere eller bare vil prøve noe nytt.
Trenger du ny inspirasjon i det grønne kjøkkenet, så les videre.
Vær oppmerksom på at svært vannholdige grønnsaker, som aubergine, agurk, tomat og andre mister sin saftighet på grunn av saltningsprosessen. Det enkleste er å begynne med å røyke rotfrukter, selleri, maiskolber og lignende som er mindre vannholdige.
Slik gjør du:
- Rengjør produktene dine og fjern eventuelle topper. For grønnsaker større enn maiskolber (f.eks. selleri), stikk hull i skallet slik at saltlaken lettere trekker inn.
- Lag så en lake med ca. 10 % salt (100 gr salt/1 l vann). Det skal være nok til at alle grønnsakene dine kan dekkes.
- Legg alle grønnsakene i en bolle eller beholder med saltlaken. Legg gjerne en tallerken oppå grønnsakene slik at de kommer helt ned i laken.
- La grønnsakene stå i saltlaken i 5 timer. Store grønnsaker som selleri bør få lov å stå i ca. 12 timer.
- Når grønnsakene er saltet, tørk dem godt av med et kjøkkenrull eller et rent håndkle. Knyt grønnsakene på en snor slik og heng dem opp i røykeovnen (ev.Smokepins røykstativ).
- Tenn på en Smokepins, blås ut flammen og plasser den nederst i røykbeholderen din på en ildfast bunn. Når den første Smokepin er brent ned, byttes den ut med en ny.
Slik fortsetter man til grønnsakene er røkt. - Røyketid er ca 5 timer for mindre grønnsaker og ca 7 timer for større (f.eks knollselleri ).
- Når er de røkte grønnsaker klare til bruk, men la dem stå i kjøleskapet i 24 timer, slik at smaken kan utvikle seg på en god måte.
Her finner du mere inspirasjon og oppskrifter med kaldrøkte grønnsaker: https://smokepins.no/category/opskrifter/
Tips: Det går også an å bruke soya som saltlake. Dette er spesielt godt når du lager veganske pølser av gulrøtter. Det gir en god dybde i smaken og fungerer veldig bra.
Eksperimenter gjør deg til spesialist 🙂