Røkte grønnsaker – Slik kaldrøyker du grønnsaker med Smokepins

Kaldrøkte grønnsaker – Slik kaldrøyker du grønnsaker med Smokepins

Det er ikke bare kjøtt og fisk du kan kaldrøyke. Røkte grønnsaker, er etterhvert blitt ganske populært. Dette gir nye kulinariske muligheter for deg som liker å eksperimentere eller bare vil prøve noe nytt.

Trenger du ny inspirasjon i det grønne kjøkkenet, så les videre.

Vær oppmerksom på at svært vannholdige grønnsaker, som aubergine, agurk, tomat og andre mister sin saftighet på grunn av saltningsprosessen. Det enkleste er å begynne med å røyke rotfrukter, selleri, maiskolber og lignende som er mindre vannholdige.

Slik gjør du:

  1. Rengjør produktene dine og fjern eventuelle topper. For grønnsaker større enn maiskolber (f.eks. selleri), stikk hull i skallet slik at saltlaken lettere trekker inn.
  2. Lag så en lake med ca. 10 % salt (100 gr salt/1 l vann). Det skal være nok til at alle grønnsakene dine kan dekkes.
  3. Legg alle grønnsakene i en bolle eller beholder med saltlaken. Legg gjerne en tallerken oppå grønnsakene slik at de kommer helt ned i laken.
  4. La grønnsakene stå i saltlaken i 5 timer. Store grønnsaker som selleri bør få lov å stå i ca. 12 timer.
  5. Når grønnsakene er saltet, tørk dem godt av med et kjøkkenrull eller et rent håndkle. Knyt grønnsakene på en snor slik og heng dem opp i røykeovnen (ev.Smokepins røykstativ).
  6. Tenn på en Smokepins, blås ut flammen og plasser den nederst i røykbeholderen din på en ildfast bunn. Når den første Smokepin er brent ned, byttes den ut med en ny.
    Slik fortsetter man til grønnsakene er røkt.
  7. Røyketid er ca 5 timer for mindre grønnsaker og ca 7 timer for større (f.eks knollselleri ).
  8. Når er de røkte grønnsaker klare til bruk, men la dem stå i kjøleskapet i 24 timer, slik at smaken kan utvikle seg på en god måte.

Her finner du mere inspirasjon og oppskrifter med kaldrøkte grønnsaker: https://smokepins.no/category/opskrifter/

Tips: Det går også an å bruke soya som saltlake. Dette er spesielt godt når du lager veganske pølser av gulrøtter. Det gir en god dybde i smaken og fungerer veldig bra.

Eksperimenter gjør deg til spesialist 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *