Smokepins – kaldrøyking på den enkle måten

Smokepins er enkelt, bærekraftig og trygt. Du sparer penger og bidrar til å forhindre matsvinn.

I tillegg kan du ta Smokepins med på lengre fjellturer, båtturer, hytteturer m.m. og konservere fangsten på stedet. Resultatet er at du kommer hjem med ferdig kaldrøkt fisk. Alt du trenger er en 100 l pose, salt/sukker og Smokepins. Smokepins er dermed verdens eneste transportable kaldrøykingsmetode.

Bruken av Smokepins produserer en begrenset mengde røyk, som etterhvert konsentreres i røykehuset. Det kommer så lite røyk ut at du ikke sjenerer noen, hvis du f.eks. kaldrøyker på en balkong. Dette gir folk som bor i leilighet mulighet til å ha sitt eget «mini-røykeri» uten at noen blir plaget av det.

Kaldrøyking på den enkle måten

Smokepins er enkelt, bærekraftig og trygt. Du sparer penger og bidrar til å forhindre matsvinn.

I tillegg kan du ta Smokepins med på lengre fjellturer, båtturer, hytteturer m.m. og konservere fangsten på stedet. Resultatet er at du kommer hjem med ferdig kaldrøkt fisk. Alt du trenger er en 100 l pose, salt/sukker og Smokepins. Smokepins er dermed verdens eneste transportable kaldrøykingsmetode.

Bruken av Smokepins produserer en begrenset mengde røyk, som etterhvert konsentreres i røykehuset. Det kommer så lite røyk ut at du ikke sjenerer noen, hvis du f.eks. kaldrøyker på en balkong. Dette gir folk som bor i leilighet mulighet til å ha sitt eget «mini-røykeri» uten at noen blir plaget av det.

Utvalget av Smokepins

Tilbehør til Smokepins

Fordelene ved Smokepins

– Hvorfor bruke Smokepins? –

– Hvorfor Smokepins? –

– FAQ –

Våre vanligste spørsmål og svar.

Hva er kaldrøyking?

Kaldrøyking er en metode for bevaring og tilberedning som har lange tradisjoner i Norge. Kaldrøyking brukes i dag mest for å lage delikatesseprodukter, ettersom smaken er særdeles ettertraktet. Du kjenner den sikkert fra røkt laks eller enkelte spekepølser. Den som kaldrøyker selv, kan sette sitt eget preg på sluttproduktet. Med Smokepins kan også du lage noe som er både bedre og betydelig billigere enn det som kan kjøpes. Det er enkelt og krever bare litt tålmodighet.

Et ferskt produkt blir saltet, tørket, røkt og modnet med følgende resultat:

 • Metoden tilfører antioksidanter
 • Lenger holdbarhet og mindre matsvinn
 • Perfekt til spekefatet i kombinasjon med flatbrød, eggerøre, waldorfsalat, potetsalat, melon eller bare som et kvalitetspålegg til matpakken
Hvorfor velge Smokepins?
 1. Smokepins kan tas med og brukes hvor som helst.
 2. Smokepins krever ikke røykehus, røykovn eller kjøp av annet utstyr.
 3. Smokepins er enkle å bruke.
 4. Smokepins inkluderer oppskrifter i pakken.
 5. Smokepins er miljøvennlige og 100% naturlige.
 6. Smokepins gjør det enkelt å røyke større mengder, slik at du unngår matsvinn og sparer penger.

Vanligvis må du betale 3-4 ganger mer for en kaldrøkt vare enn for den samme varen fersk eller frossen.

Når du kaldrøyker selv, kan du derfor spare mye penger. Hvis du for eksempel røyker 1 kg laks og 2 kg tynnribbe (bacon) i samme røyking med Smokepins, har du allerede spart minimum 500,- sammenlignet med butikkprisen for samme kvalitet.

Hvordan tenner jeg mine Smokepins?
 1. Tenn Smokepin-en i enden med den største åpningen.
 2. Når den har fått brenne litt, blåser du ut flammen. Pust på gløden slik at hele ringen gløder.
 3. Sett Smokepin-en på den medfølgende stålholderen med den glødende enden opp.
 4. Plasser den glødende Smokepin-en på et brannsikkert underlag i bunnen av røykekammeret.
 5. Trekket i røykekammeret skal være minimalt (liten åpning i bunnen for luft inn og tilsvarende liten åpning øverst slik at litt røyk kan komme ut).
 6. Når den første Smokepin-en er brent ned (etter ca. 1 time og 25 minutter), bytter du den ut med den neste
Hvor lenge brenner mine Smokepins?

En Smokepin brenner i ca. 1 time og 25 minutter avhengig av forholdene. Blåser det mye, eller er det for mye lufttilførsel, brenner Smokepins raskere.

Kan du kaldrøyke under alle forhold?

Du kan kaldrøyke nesten når du vil med noen forbehold:

Det er ikke mulig å kaldrøyke hvis det er frost.

Ved kaldrøyking må temperaturen i røykbeholderen ikke overstige 25 grader. På solfylte dager bør røykbeholderen stå i skyggen. En Smokepin gir en temperaturstigning på ca. 1-7 grader avhengig av forholdene og størrelsen på røykbeholderen. Du oppnår best resultat hvis luftfuktigheten ikke er for høy – så unngå kaldrøyking på veldig regnfulle dager.

En fin tommelfingerregel er utetemperatur mellom 4 og 18 grader og lite vind.

Hvordan salter jeg kjøtt og fisk?

Du kan tørrsalte eller salte i lake.

Tørrsalting gjøres ved å dekke råvarer med grovt salt og evt. sukker. Saltetiden er fra 4-8 timer og opptil 1 dag, avhengig av produktets størrelse.

Lakesalting skjer ved at salt og sukker oppløses i vann, og råvarer tilsettes. I denne prosessen kan du evt. koke ut krydder i laken før varene legges i, så kryddersmaken kan trenge inn i produktet. Det er viktig at laken er kald før saltningen begynner. Fordelen med lakesalting er at saltinnholdet blir det samme i hele produktet.

Se nærmere instruksjoner i våre oppskrifter for kaldrøkt laks og bacon.

Her er et skjema som kan brukes hvis du tørrsalter:

kaldrøyking Smokepins infographic

Hvorfor er det viktig at produktene er helt tørre før de skal røykes?

Hvis overflaten på produktene ikke er tørr før du kaldrøyker, vil ikke røykpartiklene kunne trenge inn i kjøttet eller fisken.

En tommelfingerregel er at overflaten er fingertørr før produktet er klart til røyking.

Tørk produktet med et rent kjøkkenhåndkle eller kjøkkenrull og la det lufttørke på et kjølig sted, for eksempel i kjøleskapet.

Jo tørrere produktet er, desto bedre tar det opp røyken.

Hvorfor er modningsprosessen etter røyking viktig?

Modning av røykvarene gir en betydelig bedre smaksopplevelse.

Væsken i røykvarene fordamper, og røyksyren trekker videre inn i råvaren. Dette gir etterhvert den karakteristiske røyksmaken.

I modningsprosessen fordeles røyksyren til hele produktet.

Det er vår anbefaling at kjøttet/fisken ikke blir spist direkte fra røykovnen, selv om dette ikke er farlig.

Røykevarene kan bare modne om væsken i dem kan fordampe etter røyking. Unngå derfor å dekke eller pakke dem inn under modningsprosessen.

Plasser eller heng røykevarene til modning på et tørt og kjølig sted, og sørg for at fluer ikke kan komme til.

Et tegn på at røykevarene er ferdige, er at de er blitt «stive» i takt med at væsken har fordampet.

Vær oppmerksom på at det kan lukte mye av røyk på stedet modningen skjer, så det er lurt å lufte godt.

Hvordan får jeg en mer røyksmak?

Hvis du ønsker sterkere røyksmak eller hvis du røyker større råvarer, bruker du flere Smokepins – én om gangen – og lar råvarene røyke lenger. Du kan fint la råvarene henge litt og røyke videre senere.

Hva kan jeg kaldrøyke i?

Du kan bruke en kulegrill. Mange har en slik stående, og da er det ekstra enkelt å komme i gang med røykingen. Hvis du bruker kulegrill må du passe på at det ikke ligger varer rett over den glødende Smokepin-en. Da vil nemlig denne delen av varen bli varmrøkt.

Du kan også henge varene opp i et spesialdesignet stativ med en pose over.

Ellers er det mange muligheter fra store pappesker, tønner, gamle skap av forskjellig karakter osv. Når du bruker Smokepins skal røykehuset konsentrere røyken mest mulig og fortsatt slippe inn nok oksygen til at Smokepin-en ikke slukker. Det er nesten ingen varmeutvikling så materialene røykehuset er laget av har ingen smakspåvirkning på det ferdige produktet.

Du kan IKKE bruke gassgrill ettersom det slipper til for mye oksygen. Smokepins-ene vil derfor brenne altfor fort og røyken kan ikke konsentreres nok til at du oppnår korte røyketider.

– Smokepins anmeldelser –

«Bruger smokepins hver uge i vores catering / take away forretning Gastronetten i Roskilde. Vi har altid været kendte for vores varm røget laks, men nu er vi så begyndt og lave koldrøget laks efter jeg stiftede bekendtskab med Smokepins. Det har været en kæmpe succes. Jeg kan varmt anbefale Smokepins til andre restauration, der gerne vil have et unikt produkt ved selv og koldrøge deres vare. Super god kundeservice og hurtig levering.»

Christian Nørgaard Zwicky

«Har fået mine første kasse pinde og glæder mig til at få prøvet at ryge bacon, det har jeg aldrig prøvet, så det kan jeg da helt sikkert «citat stjålet fra Pippi”. Synes der er rigtig god info på hjemmesiden og diverse opslag på fjæsbogen. Jeg er SÅ klar til hjemmerøget bacon.»

Anne Damsholt

«Lavede en salat af bønner og linser. Dressingen var creme af bagt og røget knoldselleri blendet med flødeost, Yum ! Super nemt med Smokepins.»

Nordisk Tapas

«Det er fantastisk, har købt og røget den første omgang. Ørreder, svinemørbrad og lammeculotte, sikke en smag. Jeg er fan.»

Charlotte Press

«Rigtig god vejledning fra Ole, og de er så nemme at bruge og resultatet af de koldrøgede dyrefileter er bare helt i top.»

Anders-Peter Andersen

«Fremragende produkt. Har lige prøvet Smokpins for første gang. Må sige jeg er imponeret over røg smagen. Nu skal saltning og tørretid lige finjusteres, så tror jeg den er i skabet (fejl 40). Bedste anbefalinger herfra.»

Bo Baltzer

«Har lige koldrøget for første gang, og de er bare fuldstændig i orden, fantastisk smag.»

Henrik Kristensen

«Smokepins er nemme at bruge, og vejledningen er fin. Det bedste er at hjemmelavet og tørsaltet bacon smager MEGET bedre end de tynde stykker industriproducerede!»

Lokalhistorisk Arkiv for Øster Brønderslev

«Har prøvet at ryge sild og bacon de blev kanon.»

Steen Christian Christensen

«Koldrøget havørred røget med Smokepins… Det smager lidt af himlen!»

Marie Dons Christensen

– Anmeldelser –

«Bruger smokepins hver uge i vores catering / take away forretning Gastronetten i Roskilde. Vi har altid været kendte for vores varm røget laks, men nu er vi så begyndt og lave koldrøget laks efter jeg stiftede bekendtskab med Smokepins. Det har været en kæmpe succes. Jeg kan varmt anbefale Smokepins til andre restauration, der gerne vil have et unikt produkt ved selv og koldrøge deres vare. Super god kundeservice og hurtig levering.»

Christian Nørgaard Zwicky

«Rigtig god vejledning fra Ole, og de er så nemme at bruge og resultatet af de koldrøgede dyrefileter er bare helt i top.»

Anders-Peter Andersen

«Har lige koldrøget for første gang, og de er bare fuldstændig i orden, fantastisk smag.»

Henrik Kristensen

«Fremragende produkt. Har lige prøvet Smokpins for første gang. Må sige jeg er imponeret over røg smagen. Nu skal saltning og tørretid lige finjusteres, så tror jeg den er i skabet (fejl 40). Bedste anbefalinger herfra.»

Bo Baltzer

«»Har fået mine første kasse pinde og glæder mig til at få prøvet at ryge bacon, det har jeg aldrig prøvet, så det kan jeg da helt sikkert «citat stjålet fra Pippi”. Synes der er rigtig god info på hjemmesiden og diverse opslag på fjæsbogen. Jeg er SÅ klar til hjemmerøget bacon.»

Anne Damsholt

– Slik kommer du i gang –

Sett av litt tid og sett deg godt til rette. Snart vet du
alt du trenger for å kaldrøyke med Smokepins.