Slik bruker du Smokepins®

Sådan bruger du Smokepins

Slik tenner du din Smokepin

 1. Bruk en lighter og tenn på Smokepin-en i enden med størst åpning.
 2. Når flammen har fått tak, blåser du den ut. Pust på gløden til hele ringen gløder.
 3. Plasser en Smokepin på holderen med den glødende delen opp.
 4. Sett holderen på et ildfast underlag inne i røykbeholderen.
 5. Trekket i ovnen må være minimalt (liten åpning nede til luftinntak og øverst til røykutslipp).
 6. Når den første Smokepin-en er brent ned (etter ca. 1 time og 25 minutter), skiftes den ut med den neste.

Så lenge brenner dine Smokepins

En Smokepin brenner i ca. 1 time og 25 min. Det avhenger litt av forholdene. Hvis det blåser, vil trekket i røykbeholderen være større, og dine smokepins vil brenne fortere.

Når er det best å kaldrøyke?

Det er ikke mulig å kaldrøyke med Smokepins når det er frost. Temperaturen må heller ikke overstige 25 grader. Tenk spesielt på dette på solfylte dager. En Smokepin gir en temperaturstigning på ca. 1-7 grader avhengig av forholdene. Du oppnår best resultat hvis luftfuktigheten ikke er for høy – så unngå kaldrøyking på veldig regnfulle dager.

Hvordan salter jeg kjøtt og fisk?

Du kan tørrsalte eller salte i lake.

Tørrsalting skjer ved å dekke varer med en salt/sukker-blanding i ønsket forhold. Saltingstiden er fra 4-8 timer og opptil 1 dag, avhengig av råvarens størrelse.

Ved salting i lake oppløses salt og sukker i vann. Her kan du også tilsette krydder etter ønske, som først skal kokes ut i laken. Deretter salter du i den avkjølte laken.

Fordelen med å salte i lake er at saltinnholdet blir det samme i hele produktet, og at kryddersmaken setter seg i råvaren før røyking.

Det er det viktig at den saltede råvaren er tørr før du røyker.

Hvis råvaren ikke er tørr på overflaten før du røyker, vil ikke røyken feste seg til kjøttet eller fisken.

En tommelfingerregel er at råvaren må ha en fingertørr overflate for å være klar til røyking.

Tørk varen med papir, rent kjøkkenhåndkle eller annet, og legg den et kjølig sted, for eksempel i kjøleskap.

Jo tørrere produktet er, desto bedre absorberer det røyken.

Om Smokepins 3

Hvordan får jeg en sterkere røyksmak?

Hvis du vil ha en mer intens røyksmak eller hvis du røyker store kjøttstykker, skal du bruke ekstra Smokepins. Husk at du bare skal bruke en om gangen. Store produkter skal både røykes og modnes i lenger tid.

Derfor er modningsprosessen viktig etter røyking

Etterhvert som væsken fra produktene fordamper, trenger røyksyren inn i kjøttet/fisken og setter seg. Det gir kjøttet/fisken den karakteristiske smaken og forlenger holdbarheten, ettersom røyksyre, salt og mangel på fuktighet gir dårlige vekstvilkår for mikroorganismer.

Det er ikke farlig å spise varene rett etter røyking, men modningen gjør varene møre og betydelig mer smakfulle.

Plasser eller heng produktene til modning på et kjølig sted, der ingen fluer kan komme til kjøttet/fisken. Vær oppmerksom på at røykvarene avgir en del røyklukt der de modnes.

I modningsprosessen må ikke varene dekkes til, det skaper fuktighet som legger seg på utsiden av varene.  Modningen er en uttørkningsprosess der væsken får mulighet til å fordampe fra produktene.

4 thoughts on “Slik bruker du Smokepins®

 1. Leif Nicola Bjeren says:

  Hei, da er min første røyking gjennomført, men hvorfor slukker nesten alle Smokepins når de er nedbrent til toppen av holderen. Hvorfor «brenner» de ikke helt ned? Noen slukker også når de er brent halvveis ned.
  Innluft hull er ca en pekefinger tykkelse og røyk ut hullet ca lillefinger tykkelse.

  • coburywp says:

   Hei Leif

   Det kan være mange forhold som gjør at smokepins ikke brenner helt ned. Vanligvis skyldes det mangel på luft . Hvor mye luftinntak som er nødvendig avhenger både af luftfugtighet ute, temperatur, høytrykk/lavtryk (høytrykk – mindre luftinntak og omvendt). Enda en ting som kan gjøre at de slokner er hvis hullet i røret er tett af en eller annen grund, slik at det ikke kan komme luft opp til gløden . Da mistes «skorstenseffekten» og de vil slokne. I tillegg til dette krever de forskjellige tresorter ulikt luftinntak – Or krever minst og eik krever mest. Sørg for å ha en stabil glo før den settes inn. I dette tilfelle ville jeg nok øke luft inntaket , da et luftinntak på en pekefingerstørrelse sandsynligvis er for lite. Tenk på det som grillkull. hvis luftinttaket er for lite slokner kullene uansett hvilken kvalitet de er.
   vh Ole

 2. Karl arne Berg says:

  Har ikke prøvd enda men er det en mulig løsning å bruke en aqvarie pumpe på inneluft? Da er det enkelt å justere innluftsmengden.

  • coburywp says:

   Hei Karl Arne. Forstår ikke helt hva du mener med dette, så trenger litt mere informasjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *