- FAQ -
Våre vanligste spørsmål og svar.
Hva er kaldrøyking?
Kaldrøyking er en metode for bevaring og tilberedning som har lange tradisjoner i Norge. Kaldrøyking brukes i dag mest for å lage delikatesseprodukter, ettersom smaken er særdeles ettertraktet. Du kjenner den sikkert fra røkt laks eller enkelte spekepølser. Den som kaldrøyker selv, kan sette sitt eget preg på sluttproduktet. Med Smokepins kan også du lage noe som er både bedre og betydelig billigere enn det som kan kjøpes. Det er enkelt og krever bare litt tålmodighet.
Et ferskt produkt blir saltet, tørket, røkt og modnet med følgende resultat:
- Metoden tilfører antioksidanter
- Lenger holdbarhet og mindre matsvinn
- Perfekt til spekefatet i kombinasjon med flatbrød, eggerøre, waldorfsalat, potetsalat, melon eller bare som et kvalitetspålegg til matpakken
Hvorfor velge Smokepins?
- Smokepins kan tas med og brukes hvor som helst.
- Smokepins krever ikke røykehus, røykovn eller kjøp av annet utstyr.
- Smokepins er enkle å bruke.
- Smokepins inkluderer oppskrifter i pakken.
- Smokepins er miljøvennlige og 100% naturlige.
- Smokepins gjør det enkelt å røyke større mengder, slik at du unngår matsvinn og sparer penger.
Hvordan tenner jeg mine Smokepins?
- Tenn Smokepin-en i enden med den største åpningen.
- Når den har fått brenne litt, blåser du ut flammen. Pust på gløden slik at hele ringen gløder.
- Sett Smokepin-en på den medfølgende stålholderen med den glødende enden opp.
- Plasser den glødende Smokepin-en på et brannsikkert underlag i bunnen av røykekammeret.
- Trekket i røykekammeret skal være minimalt (liten åpning i bunnen for luft inn og tilsvarende liten åpning øverst slik at litt røyk kan komme ut).
- Når den første Smokepin-en er brent ned (etter ca. 1 time og 25 minutter), bytter du den ut med den neste
Hvor lenge brenner mine Smokepins?
En Smokepin brenner i ca. 1 time og 25 minutter avhengig av forholdene. Blåser det mye, eller er det for mye lufttilførsel, brenner Smokepins raskere.
Kan du kaldrøyke under alle forhold?
Du kan kaldrøyke nesten når du vil med noen forbehold:
Det er ikke mulig å kaldrøyke hvis det er frost.
Ved kaldrøyking må temperaturen i røykbeholderen ikke overstige 25 grader. På solfylte dager bør røykbeholderen stå i skyggen. En Smokepin gir en temperaturstigning på ca. 1-7 grader avhengig av forholdene og størrelsen på røykbeholderen. Du oppnår best resultat hvis luftfuktigheten ikke er for høy – så unngå kaldrøyking på veldig regnfulle dager.
En fin tommelfingerregel er utetemperatur mellom 4 og 18 grader og lite vind.
Hvordan salter jeg kjøtt og fisk?
Du kan tørrsalte eller salte i lake.
Tørrsalting gjøres ved å dekke råvarer med grovt salt og evt. sukker. Saltetiden er fra 4-8 timer og opptil 1 dag, avhengig av produktets størrelse.
Lakesalting skjer ved at salt og sukker oppløses i vann, og råvarer tilsettes. I denne prosessen kan du evt. koke ut krydder i laken før varene legges i, så kryddersmaken kan trenge inn i produktet. Det er viktig at laken er kald før saltningen begynner. Fordelen med lakesalting er at saltinnholdet blir det samme i hele produktet.
Se nærmere instruksjoner i våre oppskrifter for kaldrøkt laks og bacon.
Her er et skjema som kan brukes hvis du tørrsalter: 

- Se evt mer her : oppskrifter på kaldrøyking av laks og bacon.
Hvorfor er det viktig at produktene er helt tørre før de skal røykes?
Hvis overflaten på produktene ikke er tørr før du kaldrøyker, vil ikke røykpartiklene kunne trenge inn i kjøttet eller fisken.
En tommelfingerregel er at overflaten er fingertørr før produktet er klart til røyking.
Tørk produktet med et rent kjøkkenhåndkle eller kjøkkenrull og la det lufttørke på et kjølig sted, for eksempel i kjøleskapet.
Jo tørrere produktet er, desto bedre tar det opp røyken.
Hvorfor er modningsprosessen etter røyking viktig?
Modning av røykvarene gir en betydelig bedre smaksopplevelse.
Væsken i røykvarene fordamper, og røyksyren trekker videre inn i råvaren. Dette gir etterhvert den karakteristiske røyksmaken. I modningsprosessen fordeles røyksyren til hele produktet. Det er vår anbefaling at kjøttet/fisken ikke blir spist direkte fra røykovnen, selv om dette ikke er farlig. Røykevarene kan bare modne om væsken i dem kan fordampe etter røyking. Unngå derfor å dekke eller pakke dem inn under modningsprosessen. Plasser eller heng røykevarene til modning på et tørt og kjølig sted, og sørg for at fluer ikke kan komme til. Et tegn på at røykevarene er ferdige, er at de er blitt «stive» i takt med at væsken har fordampet. Vær oppmerksom på at det kan lukte mye av røyk på stedet modningen skjer, så det er lurt å lufte godt.Hvordan får jeg en mer røyksmak?
Hvis du ønsker sterkere røyksmak eller hvis du røyker større råvarer, bruker du flere Smokepins – én om gangen – og lar råvarene røyke lenger. Du kan fint la råvarene henge litt og røyke videre senere.
Hva kan jeg kaldrøyke i?
Du kan bruke en kulegrill. Mange har en slik stående, og da er det ekstra enkelt å komme i gang med røykingen. Hvis du bruker kulegrill må du passe på at det ikke ligger varer rett over den glødende Smokepin-en. Da vil nemlig denne delen av varen bli varmrøkt.
Du kan også henge varene opp i et spesialdesignet stativ med en pose over.
Ellers er det mange muligheter fra store pappesker, tønner, gamle skap av forskjellig karakter osv. Når du bruker Smokepins skal røykehuset konsentrere røyken mest mulig og fortsatt slippe inn nok oksygen til at Smokepin-en ikke slukker. Det er nesten ingen varmeutvikling så materialene røykehuset er laget av har ingen smakspåvirkning på det ferdige produktet.
Du kan IKKE bruke gassgrill ettersom det slipper til for mye oksygen. Smokepins-ene vil derfor brenne altfor fort og røyken kan ikke konsentreres nok til at du oppnår korte røyketider.
Hva gjør jeg hvis Smokepin går ut?
Hvis smokepin brenner ut før den har brent ned, kan du tenne på den igjen. Ta bort brent aske før du tenner den igjen, eller tenn opp på motsatt side.
Det kan være forskjellige årsaker til at dette har skjedd.
1. For lite trekk (det må være noe luftstrøm for at glørne skal brenne).
2. At det ikke er luft mellom Smokepin og overflaten som holderen din står på.
Det er viktig at luft kan komme opp gjennom røret på Smokepin og at den står vertikalt. Aske og rusk fra kan falle ned i hullet og stenge tilførselen av oksygen. I dette tilfelle mistes "skorsteinseffekten" og smokepin vil brenne ut før den brenner ned.
3. Feil oppbevaring.
En smokepin inneholder så lite vann at den vil ta opp vann fra luften hvis den ligger fremme i fri luft.
Løsning: Varm opp smokepins på 100 grader i ovn i 10 minutter. Legg dem i posen som de kom med når de er avkjølt.
4. At det er minusgrader.
Løsning: Vent til det blir varmere - minimum plussgrader.
5. Gløden fra starten har vært for liten.
Noen treslag krever mer luft og en litt større startglød for å brenne helt ned. Løsningen blir å puste litt ekstra på glørne, før den settes inn til røykvarene.
I tillegg kan lufttilførsel og trekk i ovnen økes.
6. Kaldrøyking i fuktig vær.
Smokepins absorberer vann fra luften, og vil ikke brenne like godt i fuktig vær som i tørt vær.
Løsning: Vent til været er mindre fuktig eller få et større trekk stå i ovnen og røyk i litt lengre tid.
Hvorfor bruke sukker i saltningsprosessen?
Sukker brukes i saltingsprosessen for smakens skyld. Samtidig hjelper det også å konservere, men har ikke like god evne til konservering som salt. Holdbarheten på et produkt hvor det er brukt mye sukker i saltningsprosessen blir litt kortere enn hvis det bare er brukt salt, men de fleste vil nok si at det smaker bedre.
Over tid kan du justere hvor mye sukker du bruker i kombinasjon med salt, slik at produktet får den smaken du ønsker.
Mange andre sukkerarter enn vanlig raffinert sukker kan også brukes. Vi kan spesielt anbefale å eksperimentere med brunt sukker og lønnesirup.
Hvor ofte bør jeg bytte pose når jeg røyker med startpakken?
I utgangspunktet kan du bruke posen så lenge den er tett. Over tid blir posen klissete og det kommer lett hull i den. Derfor byttes den ut ved behov.
Fint eller grovt salt?
Våre oppskrifter er basert på bruk av grovt salt. Fint salt har flere små korn. Dette gir en større kontaktflate mellom produkt og salt enn grovt salt. Av denne grunn kan salting gå litt raskere når du bruker fint salt fremfor grovt salt.

Betaling
Hvilke betalingsalternativer tilbyr dere?
Vi tilbyr sikker betaling med Klarna, Mastercard, VISA og Maestro.
Når trekkes pengene for bestillingen min?
Når du bestiller i Smokepins’ nettbutikk, blir kjøpesummen midlertidig reservert på kontoen din. Først når varene sendes fra lageret vårt, belaster vi kontoen din.
Får jeg en faktura for bestillingen min?
Etter bestilling mottar du en ordrebekreftelse med all informasjon om bestillingen din. Denne fungerer også som gyldig faktura. Hvis du trenger mer, er du velkommen til å skrive til oss på post@smokepins.no, så hjelper vi deg videre.

Levering
Hvordan leverer dere?
Vi sender til hele Norge med PostNord, og tilbyr levering til adressen din. Levering tar 4-7 virkedager og alle sendinger er med sporing, slik at du kan følge pakken.
Hvor lang tid tar leveringen?
Leveringstiden varierer og kan ta 4–7 virkedager, avhengig av hvor i landet du bor. Levering skjer med PostNord.
Hvilke leveringsalternativer finnes?
Alle leveranser skjer med PostNord, tar 4-7 virkedager og leveres direkte på døren. Vi tilbyr foreløpig ingen andre leveringsformer, men jobber med å få dette på plass.

Retur
Kan jeg returnere en pakke?
Når du handler i Smokepins’ nettbutikk, har du alltid 14 dagers full angrerett. Varen må returneres i samme stand som du mottok den. Vær oppmerksom på at du må betale for returfrakt selv. Hvis du returnerer deler av en ordre som utløste gratis frakt, og restbeløpet ligger under grensen for fri frakt, vil frakten bli trukket fra refunderingen av de returnerte varene. Vi refunderer pengene dine så fort vi har mottatt varen og bekreftet av den er intakt.
Kan jeg endre på bestillingen min?
Hvis du vil endre bestillingen, anbefaler vi at du skriver eller ringer oss så fort som mulig. Vi vil prøve å imøtekomme dine ønsker etter beste evne. Hvis pakken din allerede er sendt, kan det være ekstra kostnader forbundet med levering og retur.
Hvordan sender jeg en pakke tilbake til Smokepins?
Hvis du vil sende en pakke tilbake til Smokepins, er det viktig at du tar kontakt på e-post med informasjon om bestillingen din slik at vi kan finne deg i systemet. Vi sender en e-post til deg med informasjon om hvordan pakken skal sendes. Pengene sendes i retur når vi har mottatt varene.